13 Haziran 2009 Cumartesi

MEDİNE VE MESCİD-İ NEBİ

Mescidi Nebi, Bab-ı Baki (Baki Kapısı) doğu tarafında: Resulullah'ı (SAS) ziyaret edenler yavaşça dışarı çıkıyorlar.


Medine’yi ve Mescid-i Nebi’yi Ziyaret
Medine, Peygamberimizin; Mekke’den hicret ettikten sonra yerleştiği, ilk İslâm devletini kurduğu, kabrinin bulunduğu şehirdir. Medine’de peygamberimiz örnek bir toplum oluşturmuş ve İslâm dini buradan yayılmıştır. Medine’de Peygamber Mescidi, Uhud şehitliği, birçok sahabenin mezarının yeraldığı “Cennet’ül Baki” bulunmaktadır.


Mescidi Nebi: Peygamberimizin Medine’ye hicretinden sonra yapılmıştır. Yapımında Peygamberimiz bizzat çalışmıştır. Bu mescit üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım namaz ve diğer toplantılar için ayrılan geniş bir yerdir. İkinci kısım Suffa adı verilen bir salon, üçüncü kısım ise, Hz. peygamberin ailesine ait olup, kapıları mescidin avlusuna ayrı ayrı açılan küçük evlerdir.

Hz..Peygamber mescitte bir hurma kütüğüne dayanarak gelen vahiyleri müminlere okur, açıklar, öğrenmelerini sağlardı. Müminler onun çevresinde halka şeklinde otururlar, dinlediklerini tekrar ederek ezberlerlerdi. Bu eğitim şekli bir gelenek olmuş, kurulan bütün mescit ve camilerde uygulanmıştır.


Peygamberimizin kabrini ve mescidini ziyaret etmek isteyen bir kimse mümkünse gusül yapmalı veya abdest almalı, güzel elbise giymeli ve güzel koku sürünmelidir. Bol bol salavat getirmelidir. Ziyaret esnasında Kur’an’dan dua ayetlerini okur ve içinden geldiği şekilde dua edebilir.

Mekke’nin dışındaki en önemli ziyaret yeri Medine şehrinde bulunan Hz. Peygamberin kabridir. Hacdan önce veya sonra Medine’ye gidip burayı ziyaret etmeli. Hz. Peygamberin mescidinde namaz kılıp dua etmeli Ehl-i beytin (Peygamberimizin yakınları) ruhuna fatiha okumalıdır.


Anlatım: Osman Ay
Kaynak için Bkz: http://www.dinibil.com/default.asp?L=TR&mid=1564





Mescid-i Nebevi'de akşam vakti










Kubbetul Hadra (Yeşil Kubbe)



Mescidi Nebevinin avlusu




Peygamber Mescidinin avlusu



Peygamber Mescidinin avlusunda




Mescid-i Kıbleteyn (Çift Kıbeli Mescit)




Mescid-i Kuba



Uhud: Etrafı kapalı olan yer Uhud şehitliği, arka sağ taraf Uhud Dağı.


(Resulullah (S.A.S.): "Biz Uhud'u severiz, Uhud'da bizi sever" buyurmuştur.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder