13 Haziran 2009 Cumartesi

KABE, "HİCR-İ İSMAİL"


HİCR-İ İSMAİL (Hicr, Hatîm): Kabe'nin Kuzeybatı yüzü (Altınoluk'un olduğu) tarafta yarım daire şeklinde bir duvarla çevrili olan alana denir. Buranın Kabe'ye ait olduğu rivayet olunur. Onun içinden geçmek tavafta caiz olmaz. Şayet geçilirse tekrar o şavt iade edilir.
Burası başlangıçta Kabe'ye dahildi. Ancak 605 yılında, Mekkelilerin Kabe'yi yeniden inşa sırası sırasında, eldeki malzemenin Hz. İbrahim'in inşa ettiği temellere yeterli olmayacağı anlaşılınca, binayı küçük tutmaya karar verdiler. Hz. İbrahim'in inşa ettiği temeller belli olsun ve Kabe'ye ait olduğu belli olsun diye, göğüs hizasında bir taş duvarla çevirdiler.
Hz. Aişe Kabe'nin içinde namaz kılmak isteyince, Hz. Peygamber'in (s.a.s) onu elinden tutarak Hicr'e soktuğu ve "Kabe'ye girmek istersen burada namaz kıl, çünkü o Kabe'den bir parçadır" buyurmuştur.
Hicr-i İsmail Kabenin içi sayıldığında, hacılar burada namaz kılmak için gayret ederler. Günümüzde, yoğunluk nedeniyle, epey bir güç sarfetmek gerekebilir. Namaz kılanlar, kılacakları 2 rekat için epey zorlanırlar. Bu nedenle, sakin saatleri tercih etmekte fayda vardır. Burada namazdan sonra Kabe'ye yapışıp dua etmek, nisbeten kolaydır. Yoğunluk nedeniyle çıkmak da pek zordur. Hanımların bu yoğunluğu dikkate almasında fayda vardır.
Hicr-i İsmail namaz vaktinde boşaltılır. Cemaatle kılınan farz namazın bitmesinden sonra tekrar açılır.

2 yorum:

  1. Selamun Aleykum, Umre Nasıl Yapılır? Umreye gideceklerin kesinlikle bakmasını tavsiye ederim. göz atarak umre hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Üstelik buradan umre programları'nı inceleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Burada yazarın Kâbe'den kasdı Beytullah olmalıdır.
    Kâbe, Tavaf ve Say alanlarını komple kablayan alandır...

    YanıtlaSil