12 Kasım 2009 Perşembe

Kemal Özer: Hac ve Umre öncesi 40 gün 40 eylem

Hac ve Umre öncesi 40 gün 40 eylem

KEMAL ÖZER
kemalozer@timeturk.com
Pazar, 11.10.2009 - 02:07


Hac, İslam’ın farz ibadetlerinden biri. O yalnızca o günde ve o yerde ifa edilir. Hakeza umre de hayati öneme sahip ibadetlerden. Özellikle Kadir Gecesi’nde umre, tıpkı hac gibi…

Dünyanın her bir köşesinden Müslümanlar, hac ve umre için akın akın Mekke’ye ve Medine’ye gelecekler. Amaç, Hz Peygamber s.a.v.’i ziyaret etmek ve Kâbe’yi tavaf ederek arınmak...

Ya da günümüzde yapıldığı üzere; yedi düvele duyurarak reklâm, çoluk çocuğa hediye planları ve hac marketlerinde zalim Çin’e soyulmak…

Milyonlar her bir ağızdan dua edecek ve ‘âmin.’ Ama yeni hac sonrasında hiçbir şey değişmeyecek, Müslümanlar inim inim inlemeye, Kudüs esir kalmaya devam edecek! Müslümanlarsa Hac yapmanın mutluluğu ile evlerine dönecekler. Bu her yıl yeniden tekrar edecek. Ya sonra, ya daha sonra bu durum hep böyle devam mı edecek?

Etmemeli. Bu son olmalı. Bu Kudüs’ün esaret yaşadığı, Müslümanların imamsız olduğu son olmalı ya da Mina’da şeytanı değil Müslümanları taşlamalıyız. Yani bizi, kendimizi…

Ya el uzattığımız elmalardan uzaklaşmalı tıpkı Âdem a.s. gibi!

Ya içimizdeki tüm putları kırmalı tıpkı İbrahim a.s. gibi!

Ya İsmaillerimizi kurban etmeli tıpkı İbrahim peygamber gibi!

Ya şeytanları taşlamalı İsmail a.s. gibi!

Ya kurtuluş iksirini aramalı Hz. Hacer gibi!

Ve hicret etmeli Kur’an’a


Kim bilir, belki geç kalmamışızdır!

Kim bilir, belki daha şafak sökmemiştir!

Kim bilir, belki hâlâ aramızda salihler ve abidler vardır!

Kim bilir, belki yürekten bir’ âmin’ yetecektir yeniden kıyam için!

Kim bilir, belki bu hac yeniden toparlanmak içindir!

Çünkü Hac toplanma ve toparlanmadır. Yeni bir hac için, yeniden imana ve 40 gün 40 eyleme var mısınız?


1- Önce içinde ne kadar put varsa yerle bir etmeli. Hepsini tepelemeli ve özgürlüğüne kavuşmalı.

2- Ardından vahiy sanki bize iniyormuş gibi ürpererek iman ettiğimizi sandığımız ne varsa terk edip, tek Rabbe yeniden iman etmeli.

3- Bir Hira bulup sığınmalı, inziva için.

4- Alak Suresi’nin ve ‘iqra’ emrinin muhatabı olarak Kur’an-ı Kerim’i anlamaya çalışmalı.

5- Ebubekir Siraceddin (Martin Lings)’in eseri olan Hz Muhammed’in Hayatı’nı ve benzer eserleri defalarca okumalı.

6- Ali Şeriat’inin Hac kitabını her satırını fosforlu kalemlerle tek tek çizmeli.

7- Arafat’ı anlamak, neden ümmet olamadığımızı fark etmek için son devrin en büyük lideri, çağını aşan adam Aliya İzzetbeğoviç’in İslam Deklarasyonu (İslâm Beyannâmesi) üzerinde kafa yormalı.

8- Haccın derinliğine inmek için Mustafa İslamoğlu’nun Hac Risalesi ile devam etmeli.

9- Hılful Fudul’u anlamaya çalışmalı. Çağdaş bir Hılful Fudul hareketi bulup, maddeten ve manen aralarına katılmayı denemeli.

10- Ne kadar kul hakkı varsa tümünden arınmalı.

11- Hazların köleliğiden sıyrılmalı. Bir gün bile olsa aç kalmalı. Göbekten yer bulunabilirse karnına taş bağlamalı.

12- Say, sade bir kuru emek olarak kalmasın diye sudan uzaklaşmalı. Zemzem’in kıymetini bilmek için zemzeme kavuşuncaya kadar sürmeli susuzluk. Say tamamlanıncaya kadar asla zemzemden içmemeli.

13- Hz Âdem, Hz Havva, Hz İbrahim, Hz İsmail, Hz Hacer ve Hz Muhammed s.a.v.’i düşünmeli. Ateşe düşmeli, ateşten korunmak için.

14- Hz Peygamber s.a.v.’i ziyaret etmeden binlerce Salât-ı-Şerif hazırlamalı.

15- Bu haccın Veda Haccı olabileceği, isterse Peygamberle karşılaşabileceğini bu yüzden O’nun huzuruna çıkıp sorularına cevap verip veremeyeceğini düşünmeli, cevaplarını hazırlamalı.

16- Sigara, kola, gazlı içecekler gibi illetlerden uzaklaşmalı. Bu illetlere Mekke’de ve Medine’de de el sürmeyeceğine söz vermeli ve sözünde durmalı.

17- Tükete geldiği ne kadar haram ve şüpheli gıdalar varsa hepsini terk etmeli. Helal sandıklarını gerçekten helâl olup olmadığını araştırmalı.

18- Ne kadar haram ve şüpheli kazanç kapıları varsa hepsini kapatmalı.

19- Dişini fırçalamalı ama plastik veya domuz mamulü fırçalarla değil, Peygamber s.a.v.’in emri olan misvakla. Kullanmıyorsa hemen başlamalı.

20- Dua etmek için illa Arapça bilmek gerekmediğini, kendi dilinden de dua edilebileceğini, dua etmeninde bir adabı olduğunu, hamd ile salât ve selamsız dua olmayacağını, dua bencilce ve dünyalık gaileler için olmadığını bilmeli. Kendini ümmetten sayan birinin ümmeti dışarıda bırakan, Kudüs’ü içine almayan, adalet düzeni talebini içermeyen, Firavunî düzenlerin helakini arzulamayan bir duanın hakka vasıl olmayacağına bilerek yapmalı duayı.

21- ‘Ümmet nedir, ben ümmetin neresindeyim’ diye düşünmeli. Kendine sormalı ve varsa cevaplarını tek tek vermeli. Yoksa nedenleri için ağlamaya başlamalı.

22- Teheccüdlere kalkıp günahlarından arınmak için gözyaşı dökmeli.

23- Medine veya Mekke’deki modern alışveriş merkezlerinin yerini değil Medine Pazarı’nın yerini ve ilkeleri araştırmalı. Ticari ahlak ve ilkelerinin Medine Pazarı ahlak ve ilkelerine uyup uymadığını bakmalı, uymuyorsa uydurmalı.

24- İhrama girmeden önce ‘nedir ihram ve neden ihram’ diye sormalı sorgulamalı?

25- İçindeki küfürle Bedir’den önce savaşmalı.

26- Uhud’a varmadan tüm benlikleri ve bencilliklerini yok etmeli.

27- Sevir’e çıkmayı göze almalı. Kendine Sevir’e için bir Ebubekir bulmalı. Ebubekir’i bulmadan Muhammed s.a.v.’i öğrenmeli.

28- Kâbe’de kendisi gibi ibadet etmeyen, kendisi gibi yaşamayan ne kadar Müslüman varsa hakir görmeyeceğine, küfürle tekfir etmeyeceğine söz vermeli.

29- Kâbe’yi düşünmeli. Rüyasında göremediği her günün boşa geçtiğini düşünmeli.

30- İslam Şeriat’ına düşmansa pişmanlık duymalı. Düşmanlığından dönmeli.

31- İçinde ırk taassuplarını ayakları altına almalı. Habeşli Bilallerin, Fârisli Selmanların hayatlarını öğrenmeli.

32- Hazırlamışsa Hurma ve Zemzem hariç tüm hediye listesini yırtmalı.

33- Vasiyetini yazmalı.

34- Üzerindeki tüm emanetleri sahiplerine iade etmeli.

35- Aramızda neden Ebubekirler, Ömerler, Osmanlar, Aliler, Ebuzerler, Zeydler, Abdullahlar, Haticeler, Fatımalar, Aişler, yok, ‘eksimiz ne’ diye tefekkür etmeli.

36- Hac ve umrenin ticari bir amacının olmadığını çoğunluğu zalim Çin’in ürünlerinden oluşan beklide küfür ilmiğiyle dokunmuş ürünler almayacağına söz vermeli.

37- Bir kalem bir defter almalı, önceki günahları bir bir yazıp hepsini Arafat’tan bırakmak için hazırlanmalı.

38- Mekke ve Medine’de alışveriş yapmaktan fırsat bulamayıp namazları kaçırmayacağına söz vermeli, defterinin başına bu sözünü yazıp imzalamalı.

39- Dönünce kendine ‘hacı’ sıfatı takmayacağına, bunu ticari çıkar için kullanmayacağına dair yemin etmeli, bunu da yazmalı defterine.

40- Mekke’nin koruma altında olduğunu öğrenmeli. Aşı dayatmasına karşı çıkmalı. Domuz gribinin küresel soygun palavrası olduğunu bilmeli. Sağlık Bakanı’nın söylemlerinin kesinlikle gerçek olmadığını bilmeli. Bu oyuna gelmeyerek aşı olmanda çıkmalı yola.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder