23 Mayıs 2009 Cumartesi

HAC NEDİR?

Hac, (Arapça: الحج), İslam'ın beş şartından biridir. Maddi durumu uygun olan her müslümanın hayatında bir kez hac yapması farzdır. Namaz, oruç ve zekattan sonra farz kılınmıştır.

Hac, Kur'anı Kerim'de Hac Suresi'nin 27. ayetinde "İnsanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerek uzak yollardan gelen yorgun develer üzerinde sana gelsinler" olarak yer alır. Hac ibadeti Hz. İbrahim (A.S.) zamanında ilan edilen bir ibadet olduğu vurgulanarak, 27. ayetteki Haccı ilan etme emrinin Hz. İbrahim (A.S.)'e verildiği ve Hac ibadetinin her insan için gerekli olduğu vurgulanmıştır.

Hac, öz olarak, Zilhicce ayında "ihram"a girerek arefe günü Arafat'ta "vakfe" yapmak, sonra da Kabe-i Muazzama'yı "tavaf" etmekten ibarettir. (Hac mevsiminin disinda Kâbe ziyaret edilirse "Umre" adi verilir)

Hac yükümlülüğünün kimler üzerine olduğu ise Al-i İmran suresinin 97. ayetinde belirtilmiştir. Ayete göre "yolculuğa gücü yeten" her insan hac ibadetini yapmakla yükümlüdür. 97. ayet Haccı, Allah'ın insanlar üzerindeki bir hakkı olarak tanımlamıştır:

"Onda apaçık deliller, Makam-ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse, güven içinde olur. Yolculuğuna gücü yetenlerin haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkâr ederse (bu hakkı tanınmazsa), şüphesiz Allah bütün âlemlerden müstağnidir. (Kimseye muhtaç değildir, her şey ona muhtaçtır)" (Al-i İmran - 97).

Haccın Rükünleri:

Haccın rükünleri beş tanedir. Bu rükünler olmadan hac sahîh olamaz:

1. İhrama girmek

2. Arafat'da vakfeye durmak

3. Bayram gününden itibaren Kâbeyi yedi defa ziyaret etmek

4. Bu ziyaretten sonra Safa ile Merve arasında yedi defa sa'y yapmak

5. Arafat vakfesinden sonra traş olmak.

Arafat'ta vakfeye durmak hâriç bütün bu rükûnler, Umre'de de aynen yerine getirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder